Venlo-Venray blij verrast met hotspot nr.1 positie

Voor de logistieke hotspot regio Venlo-Venray was het afgelopen woensdag feest. Want na twee jaar achtereen tweede te zijn geëindigd achter West-Brabant in de logistieke hotspotverkiezing kon nu eindelijk in Noord-Limburg de taart worden aangesneden door het bereiken van de felbegeerde logistieke hotspot nr.1 positie van Nederland.

Sinds de start van de hotspotverkiezing met daaraan gekoppeld de Logistieke kaart van Nederland in 2004 werd Venlo (zonder Venray) drie keer achterelkaar uitgeroepen tot logistieke hotspot nummer 1 van Nederland. De laatste twee edities moest Venlo-Venray lijdzaam toezien dat het sterk opererende West-Brabant met de nummer 1 positie aan de haal ging.

Innovatieagenda

Met de komst van Dinalog in Breda en het aantrekken van EDC-operaties van vooral grote Amerikaanse bedrijven door Rewin leefde in Venlo-Venray de verwachting dat logistieke hotspot nummer 1 positie wederom naar West-Brabant zou gaan. "Ik ben blij verrast dat het panel experts ons toch als beste uit de bus heeft laten komen. Ik had eerlijk gezegd gehoopt dat we in 2011 pas serieus een gooi zouden kunnen doen naar de nummer 1 positie. Het blijkt dat er dus nu al grote waardering is van de jury voor de uitvoering van onze logistieke innovatieagenda, waar we het afgelopen jaar mee zijn gestart", stelt Programmamanager logistiek Joris Tenhagen van NV Regio Venlo tevreden vast afgelopen woensdag nadat de taart met de Logistieke Kaart van Nederland was aangesneden door de wethouders Jan Loonen (Venray) en Mark Verheijen (Venlo).

Belangrijke as

Ook is de totstandkoming van de as Venlo-Venray steeds belangrijker volgens Tenhagen. "Deze twee groeien naar elkaar toe, de samenwerking wordt nauwer en die zal alleen maar toenemen. Je hoort dat ook als je in Rotterdam, Antwerpen of Duisburg bent: men ziet dit als dit als één regio."’

Waardering bedrijfsleven

Verheijen die de laatste jaren zijn nek heeft uitgestoken om de logistieke sector weer op de kaart te krijgen in zijn regio was blij met de waardering voor Venlo-Venray. "De nummer 1 positie die we nu hebben als logistieke regio is vooral mooi omdat het een waardering is die vanuit het bedrijfsleven zelf komt." Hij sprak ook zijn waardering uit voor de logistieke innovatieagenda van NV Regio Venlo en benadrukte op de ingeslagen weg verder te willen gaan. Niet alleen regionaal: "Logistiek heeft een groot landelijk economisch belang en als er straks na 9 juni een nieuw kabinet gevormd wordt, moeten we er samen met de provincie en het bedrijfsleven voor zorgen dat logistiek een prominente plek krijgt in de plannen." ’

Maashaven Wanssum

Ook wethouder Jan Loonen van buurgemeente Venray benadrukte dat zijn gemeente de nadruk blijft leggen op het belang van de logistieke sector ondanks dat het zwaartepunt de afgelopen jaren leek te verschuiven naar toerisme, recreatie en zorg. "Die sectoren zijn ook belangrijk maar logistiek is en blijft belangrijk voor ons. Zo is de ontwikkeling van Maashaven Wanssum erg belangrijk voor Venray en Venlo."

Lobby

Gedeputeerde Bert Kersten die namens de provincie Limburg aanwezig was bij de taartuitreiking kondigde aan dat er een stevige lobby op gang zal komen om het goederenvervoer per spoor te verbeteren. "Het treinverkeer over de grens is hier ver onder de maat terwijl het toch een heel belangrijke levensader is voor deze regio. Daar moeten we snel over gaan praten, zodra we weten wie in Nordrhein-Westfalen de nieuwe deelstaatregering vormt."

Branding

Sjang Emons, directeur van de Emons Group en bestuurslid van de NV Regio Venlo, stelde dat Venlo-Venray met de logistieke hotspot nummer 1 positie zich nog beter moet gaan positioneren. "De locatie Venlo-Venray als logistieke hotspot moet we, met deze nummer 1 positie, nog beter gaan vermarkten waarbij de nadruk vooral wordt gelegd op het begrip duurzaamheid. Met die branding zijn we in het verleden namelijk denk ik nog te bescheiden in geweest."

Taartuitreiking

Na het korte officiële gedeelte werd de logistieke taart in het auditorium van de Vervoersacademie namens de stad Venlo en Regio Venlo aangesneden (zie fotoalbum) door wethouder Mark Verheijen en opgegeten door vertegenwoordigers van gemeentelijke en provinciale overheden, het logistieke bedrijfsleven en de logistieke opleidingen.

Bron: logistiek.nl